star
star
star
star
star
star
Lielian Tan is geboren op 25 mei 1981 in het plaatsje Zwolle in Nederland. Toen ze zes was verhuisde ze naar Ugchelen bij Apeldoorn waar ze elke schooldag tussen de middag een half uur orgel moest spelen van haar ouders. Ze had klassiek orgelles. Hoewel ze dit vaak leuk vond, kostte het ook veel tranen. In ieder geval was op deze manier de basis voor de muziek en het noten lezen gelegd. Rond haar twaalfde wilde ze wel wat anders dan die orgel; haar ouders kochten een Spaanse gitaar voor haar en tot haar zestiende volgde ze klassieke gitaarlessen. Ze leerde zelf akkoorden en altijd speelde ze samen met anderen. Was het niet bij projecten op school, dan was het wel met haar broertje thuis, met familie op feesten of gewoon bij vrienden. Haar broertje Mitchel speelde gitaar en saxofoon bij de plaatselijke Harmonie-orkest. In dat orkest hadden ze zo rond Lielians vijftiende jaar slagwerkers nodig. Omdat ze goed kon noten lezen was dit geen probleem. Met veel enthousiasme sloeg ze op de grote trom, cymbals en xylofoon. Na driekwart jaar echter ging de drummer van het orkest weg. Het was eigenlijk een logische stap om de stokjes van de drummer over te nemen. Op haar zestiende gaven haar ouders haar een drumstel en ze nam drumlessen.

Daarna ging het snel met de bandjes en de orkesten. Het einde van haar middelbare schooltijdperiode bestond uit naar school gaan en drummen Een drukke week zag er voor Lielian als volgt uit: op maandag was er een bigband, dinsdag had ze een symfonie-orkest óf een gospelkoor, op woensdag had ze een popcombo via de muziekschool, op donderdag had ze het harmonie-orkest en vrijdag af en toe een jazz-combo. In het weekend waren er dan vaak optredens. Ze heeft altijd een brede interesse in allerlei muziekstijlen gehad. Plezier was – toen en nog steeds - altijd het belangrijkst voor haar en de samenspel met anderen en de interesse in medemuzikanten was groot.

Na het afronden van haar middelbare school moest ze kiezen wat ze wilde studeren en nam ze afscheid van al haar bandjes in Apeldoorn en verhuisde in het jaar 2000 naar Groningen. Daar heeft ze het eerste anderhalf jaar haast niet gedrumd. Maar toen begon het weer te kriebelen en is ze gaan kijken bij de bigband van de muziekschool van Groningen en toen ze daar eenmaal in speelde werd ze gevraagd voor een bigband in Assen, de Blue Note Bigband. Ze begon ook een popbandje – Sensonic en daarna is het eigenlijk weer hard gegaan met allerlei projecten en bandjes. Ze werd in 2005 gevraagd om bij de Dixieland Crackerjacks te komen spelen, eerst alleen maar af en toe op de snaredrum, maar steeds vaker op het drumstel en tegenwoordig ook op de banjo. Ze speelde verder met singer/songwriter Tiedo en dancehallachtige rapper en zanger Ozie-N en ze had projecten met dichters zoals de Drie Boeddha’s.

In 2008 heeft ze een jaar vooropleiding gedaan op het conservatorium, maar is daarna niet toegelaten tot het eerste jaar van het conservatorium in Groningen, omdat er maar drie werden toegelaten en ze technisch gezien net niet ‘goed’ genoeg was. Ze heeft echter wel heel veel speelervaring opgedaan in die tijd en ze weet heel goed hoe het is om ‘on the road’ te zijn en alles wat daarbij komt kijken. Een eigen auto met drumstel, je partijen voor elkaar hebben en verder het goed organiseren zijn minstens net zo belangrijke dingen om goed voor mekaar te hebben.

Nu heeft Lielian een goedlopende alternatieve popfolkband genaamd VENcE en speelt ze in een surfrockband, The Monroes. Ze speelt samen met Rudy Lentze en er zijn tal van projecten waar ze voor gevraagd wordt. Ze kent dan ook veel muzikanten, heeft met dichters gewerkt en singersongwriters, maar valt ook in bij Harmonieën en bigbands. Ze heeft inmiddels negen CD’s opgenomen, maar daar kan nog veel meer bij.

Inmiddels heeft ze haar bachelor van de studie pedagogiek afgerond, maar ze wil nu vooral veel muziek maken. Er valt nog heel veel te leren en te ontdekken op allerlei muziekgebied. Maar de jazz en dan vooral de oude stijl jazz en alles wat swingt valt haar goed. Mensen zeggen altijd tegen haar dat ze zoveel plezier in het drummen heeft en dat heeft ze zeker! Het feit dat ze vrouw is zal vast meehelpen aan het feit dat mensen haar onthouden, maar ze weet ook dat ze het vooral zelf moet doen. Je gezicht laten zien en samen wat moois neerzetten, daar gaat het om en daar haal je zelf ook het meeste plezier uit en dan voelt het publiek dat ook. Naast haar gevoel voor swing, onderscheidt ze zich misschien van andere drummers door haar subtiliteit en haar brushes techniek. Ze kan juist heel zacht spelen en heeft geen enkele moeite om dan een mooi geluid uit het drumstel te halen. Al vindt ze keihard raggen in een of andere rockband, waarbij het zweet over haar rug loopt ook leuk. Ze kan op het moment net van de muziek leven en ze heeft er alle vertrouwen in dat het wel zo zal blijven lopen. Uiteindelijk hoopt ze er ruim van te kunnen leven.


Lielian Tan, geboren op 25-05-1981 te Zwolle.

1987-1992: Klassiek orgelles (privé)
1992-1996: Klassiek gitaarles (muziekschool Apeldoorn)
1996-2000: Drumles (muziekschool Apeldoorn van Bob Dekker)
2002-2007: Drumles (muziekschool Groningen van Ancel Klooster)
2007-2008: Conservatorium Groningen (les van Joost van Schaik)